Днів
Годин
Хвилин
Секунд

7-ма Міжнародна виставка машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості

Зустрінемось після перемоги! • Україна • Запоріжжя • ВЦ «Козак Палац»

Міненерго хоче витратити 2,5 млрд грн на переобладнання держшахт

news
До кінця року державні шахти повинні закупити обладнання на 1 млрд гривень. Ще 2,5 млрд гривень можуть витратити в 2018 році, якщо ідею підтримають у парламенті. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик під час "Години запитань до уряду" в парламенті.
Міністр повідомив, що уряд вже виділив 1 млрд грн на техпереоснащення державних шахт, і в листопаді - грудні 2017 року ще плануються  закупівлі шахтного обладнання. Також Насалик зазначив, що на наступному тижні Кабмін повинен затвердити статут ДП "Національна вугільна компанія" (НУК), який об'єднує державні вугільні активи.
"Національна вугільна компанія" підписана прем'єр-міністром.

Повинен вам сказати, що на наступному уряді (засіданні - ред.) Буде розглянуто її статут і введення в дію. Це дасть можливість повністю диференціювати виробничий процес ", - сказав Ігор Насалик. Згідно з урядовою Концепції реформування і розвитку вугільної промисловості України до 2020 року, до кінця 2017 року НУК повинні створити проектно-науковий і сервісно-технічний центри по обслуговуванню і ремонту обладання, ліквідувати непрофільні активи, провести інвентаризацію наявного технологічного потенціалу вугільних підприємств, передати об'єкти соцсфери на баланс місцевих бюджетів.
До початку 2018 року мають розробити комплексні програми роботи вугільних підприємств з визначенням переліків перспективних і неперспективних шахт, що підлягають ліквідації.

Відзначимо, що в варіанті державного бюджету-2018 передбачено 752 млн грн на закриття шахт і ліквідацію вугледобувних підприємств. Під закриття підпадають шість шахт; ще дев'ять - під консервацію, а 15 вугледобувних підприємств підуть на ліквідацію. Тим часом до держбюджету-2017 пропонують правки, щоб додатково виділити 800 млн грн на модернізацію і технічне переоснащення шахт, 100 млн грн - на придбання засобів індивідуального та колективного захисту.
 
Концепція реформування та розвитку вугільної промисловості України передбачає збільшення видобутку вугілля на вугільних держпідприємствах у 2017 році до 6,3 млн тонн, в 2018 році - до 8,7 млн ​​тонн, в 2019-м і після - понад 10 млн тонн у порівнянні з 5 , 8 млн тонн в 2016 році, 6,7 млн ​​тонн - в 2015-му, 7,8 млн тонн - в 2014-му. Державний вугільний сектор в 2016 році отримав 2,5 млрд грн збитків від виробництва вугілля, які частково були покриті бюджетною підтримкою в 1,2 млрд грн. У 2015 році при збитках в 2,5 млрд грн бюджетна підтримка склала 1,372 млрд грн, а ще роком раніше при збитках в 5 млрд грн підтримка досягала 4,1 млрд грн.
 
Джерело: https://delo.ua/business/minenergo-hochet-potratit-25-mlrd-griven-v-pereoborudovanie-go-336322 / © delo.ua