Днів
Годин
Хвилин
Секунд

7-ма Міжнародна виставка машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості

Зустрінемось після перемоги! • Україна • Запоріжжя • ВЦ «Козак Палац»

Державний вуглевидобувний сектор – "чорна діра" української економіки

news
Чому сьогодні неможлива успішна робота державних вуглевидобувних підприємств? І що з цим робити?



На початку 2017 року Україна остаточно втратила контроль над вуглевидобувними підприємствами на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.
 

На той момент на контрольованій території залишилось 35 діючих державних шахт. На липень 2018 року, згідно інформації Уряду, їх залишилось 33. Сьогодні Міністерство енергетики та вугільної промисловості (МЕВП) звітує про видобуток 30 державних шахт, які об'єднанні в 11 держпідприємств.
 

Безкінечна програма реформування
 

Питання реформування вугільної галузі відразу після зміни влади в 20014 році поставив прем'єр Арсеній Яценюк. Загальновідомий його вислів про те, що дешевше просто платити зарплатню шахтарям, ніж утримувати збиткові державні шахти.

В 2014 році дотації з держбюджету для вугільної галузі склали 9,16 млрд грн. А в 2015 році – лише 400 млн грн.
 

В травні 2015 року з'явився перший проект урядової Програми реформування вугільної промисловості на 2015-2020 роки. Документ передбачав припинення роботи 11 держшахт з 35. Всі інші мали бути або приватизовані, або передані новоствореній "Державній вугільній компанії".

Але постійні конфлікти Яценюка з тодішнім міністром енергетики Володимиром Демчишином, не дали змоги Уряду реалізувати цю стратегію.

З того часу проект Програми декілька разів оновлювався. В березні 2017 року прем'єр Володимир Гройсман заявив, що вимагає у міністра енергетики Ігоря Насалика розробку нової програми. І в травні того ж року Урядом була ухвалена Концепція реформування вугільної промисловості до 2020 року.

Цей документ також передбачав приватизацію частини шахт та залучення інвесторів. Але вже через рік, в травні 2018 року, прем'єр знов заявив про те, що на "державних шахтах процвітає корупція".

До цього часу не було ніякої приватизації, ніякої модернізації, або реформування. У державному вуглевидобувному секторі, за твердженням голови Уряду, продовжується корупція.

Постійні дотації

За часів президентства Віктора Януковича, річний обсяг дотацій державним шахтам сягав 13 млрд грн, або $1,6 млрд за тодішнім курсом. Космічна сума на сьогодні.

Останнім роком великих дотацій був 2014. Тоді держава виділила 9,16 млрд грн. В 2015 році Уряд Яценюка взагалі хотів відмовитись від дотацій. Але вже наприкінці року в бюджет внесли відповідні зміни та передбачили 400 млн грн на покриття заборгованості по зарплатах перед шахтарями.

Джерело: biz.censor.net.ua