Днів
Годин
Хвилин
Секунд

7-ма Міжнародна виставка машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості

Зустрінемось після перемоги! • Україна • Запоріжжя • ВЦ «Козак Палац»

Японська Marubeni Corporation хоче добувати дефіцитні метали в Україні

news
Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах провів робочу нараду з головою представництва Marubeni Corporation в Україні Ашітані Ясухіро. Як повідомили в прес-службі Держгеонадр, ініціаторами зустрічі виступили іноземні партнери.
Під час зустрічі гості повідомили, що корпорація цікавиться можливостями для "зелених" інвестицій в Україну і сировиною для виготовлення батарей для електрокарів і електроніки. Йдеться про ділянки надр з покладами літію, кобальту, нікелю, графіту, флюориту. Вони розглядають можливість інвестувати в розробку мінеральної сировини в Україні шляхом участі в аукціонах.

Роман Опімах презентував Інвестиційний атлас надрокористувача, що містить вакантні для придбання на аукціонах об'єкти з покладами критичної сировини.

"Ми підготували описову інформацію про ділянки надр, вказали координати, площа, місце розташування, геологічну інформацію, ресурсну базу, - повідомив Роман Опімах. - відсканували і виклали у відкритий доступ на безоплатній основі все звіти, що належать державі, а також перелік приватних. Тобто створили data-room для всіх об'єктів з покладами критичного сировини, які пропонуємо для придбання шляхом участі в аукціонах ".

Під час зустрічі глава Служби Роман Опімах ознайомив гостей з чинним Законом "Про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями".

"Закон визначає основні принципи державної підтримки інвестпроектів зі значними інвестиціями. До них відносяться ті, які охоплюють пріоритетні для держави галузі, в тому числі і видобувну промисловість. Мінімальний обсяг інвестицій повинен становити від 20 мільйонів євро. Інвестори отримають спеціальні умови від держави в розмірі до 30% компенсації від планового обсягу інвестицій за проектом, звільнення від податку на прибуток на 5 років, від сплати ПДВ і мита при ввезенні нового обладнання, забезпечення переважного права землекористування, а також можливість будівництва або реконструкції комунікацій , засобів електро- і водопостачання тощо за рахунок державного або місцевих бюджетів ", - пояснив Роман Опімах.

Він ознайомив інвесторів з можливістю входження в уже діючі проекти з надрокористування "farm-in". Умовою є придбання частки компанії, яка є ліцензіатом. Такий механізм може бути цікавим підприємствам, що не розробляють ділянки через брак коштів і технологій, а міжнародний партнер може запропонувати капітал і досвід.

Іноземні партнери, в свою чергу, поділилися досвідом ведення міжнародних проектів. Гості відзначили, що за останні роки в Україні відбулися прогресивні зміни у використанні технологій та застосуванні найкращих міжнародних практик в області надрокористування.

Marubeni Corporation - японська торговельна компанія, що займається трейдингом широкого асортименту товарів - від одягу і продуктів харчування до стали і хімічних матеріалів, а також реалізує екологічні та інфраструктурні проекти. Має 58 філій і представництв в 68 країнах. Київський офіс корпорації працює понад 20 років, займається експортом продуктів харчування, руди, антрациту, добрив, титанового концентрату, нафтохімічних продуктів. Імпортує в Україну гірничодобувну техніку, залізорудний концентрат.

Джерело