Днів
Годин
Хвилин
Секунд

7-ма Міжнародна виставка машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості

Зустрінемось після перемоги! • Україна • Запоріжжя • ВЦ «Козак Палац»

Володимир Колос: «Ми плануємо інвестувати $100 млн у Долинський ГЗК»

news
Керівник компанії «Рудомайн» – про поточні та перспективні проекти підприємства
Володимир Колос: «Ми плануємо інвестувати $100 млн у Долинський ГЗК»
Українські гірничодобувні компанії заробляють не лише на видобутку залізняку, а й на переробці некондиційної породи. Прикладом цього є компанія «Рудомайн» із Кривого Рогу.

Директор ТОВ «Рудомайн» Володимир Колос розповів GMK Center про вже працюючі та заплановані проекти підприємства, а також про технології та ситуацію з дотриманням екологічних вимог.

Поточні проекти

Які поточні виробничі показники ТОВ «Рудомайн»?

– З 2005 року компанія переробила понад 20 млн. т некондиційних руд Криворізького залізорудного басейну. Поточні показники ми не розкриваємо.

Які кар’єри зараз розробляє «Рудомайн» та на якій стадії перебуває реалізація цих проектів?

– Компанія видобуває залізорудну сировину відкритим способом у кар’єрі «Південний», що знаходиться у південній частині Саксаганського району Кривого Рогу.

Хто покупці вашої продукції?

– Наші партнери – US Steel Kosice (Словаччина), Liberty Ostrava (Arcelor Mittal Steel Ostrava, Чехія), ISD Dunaferr (Угорщина), ПАТ «ММК ім. Ілліча», ПАТ «Дніпровський металургійний завод», Zelezara Smederevo (Сербія), Lafarge Ciment (Moldova), ПАТ «Подільський цемент», ПрАТ «Івано-Франківськцемент», ПАТ «ХайдельбергЦемент Україна», ВАТ «Кричівцементошифер», ВАТ «Красносільськбудматеріали», Білоруський цементний завод.

Майбутні проекти

Ваша компанія має намір взяти участь у добудові Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд. Якими є фінансові та виробничі параметри проекту запуску Долинського гірничо-збагачувального комбінату: потенціал виробництва, необхідний обсяг інвестицій, термін окупності?

– Ми плануємо інвестувати близько $100 млн у Долинський ГЗК. Проектна потужність комбінату з переробки залізної руди становитиме 12,5 млн т на рік, з випуску готової продукції – до 3 млн т на рік.

Період від стадії проектування до повного запуску гірничо-збагачувального комбінату становитиме 4 роки. До 2025 року ГЗК плануємо вивести на повну потужність. Передбачається створення 1500 робочих місць.

На якій стадії зараз знаходиться реалізація ваших інвестиційних намірів щодо Долинського ГЗК?

– «Рудомайн» визнаний інвестором і наразі здійснюється комплексне юридичне врегулювання правовстановлюючої документації цього проекту.

Звідки та які інвестиції ви плануєте залучити для реалізації проекту?

– Частково це будуть фінанси компанії, частково кредитні кошти.

Як ви плануєте вирішити питання з наявністю у проекті частки інших країн чи із заборгованістю цим країнам у розмірі $513 млн?

– Компанія планує виплатити ці суми, якщо буде підтверджено кредиторську заборгованість, а також частки у проекті інших країн.

Чи не побоюєтеся зниження економічної привабливості розробки кар’єрів та ваших майбутніх проектів у зв’язку з нестабільною ринковою кон’юнктурою на світовому ринку залізної руди і не дуже втішними прогнозами щодо цін на ЗРС у майбутньому?

– За сучасних тенденцій розвитку світової економіки коливання ринкової кон’юнктури є високоймовірними та можливими в будь-який бік, і можуть носити, в тому числі, і штучний характер. Все передбачити неможливо, елемент ризику завжди є, як і в будь-якому іншому бізнесі.

Технології

Наскільки економічно доцільний та ефективний процес повторної розробки залізорудних кар’єрів?

– В абсолютних величинах це важко підрахувати. Однак, хочу зазначити, що протягом двох років діяльності нам вдалося майже повністю оновити парк екскаваторної, автомобільної та іншої техніки, у тому числі з розрахунком на перспективу. Новинки обчислюються десятками одиниць. Думаю, це багато про що говорить.

За рахунок чого повторна технологія стає рентабельною?

– Насамперед це досягається за рахунок використання більш мобільного, високоточного та високопродуктивного обладнання, яке задіяне як на видобутку, так і на переробці корисних копалин. Там, де раніше уявлялося складним проводити роботи та залучати до переробки сировину з нижчим вмістом заліза, зараз це стало можливим.

Взаємини з УГДК

Поясніть ситуацію з кар’єром «Північний». 1 березня 2021 року «Рудомайн» виграв аукціон з оренди на 5 років цілісного майнового комплексу Державного науково-виробничого підприємства «Укрмеханобр» у Кривому Розі. Наразі на кар’єр претендує ТОВ «Українська гірничодобувна компанія». Йдеться про один і той самий об’єкт? Якщо так, то як така ситуація пояснюється?

– ТОВ «Українська гірничодобувна компанія» – законний надрокористувач, який має усі дозвільні документи для проведення робіт, який з 15 червня 2021 року розпочав діяльність.

ТОВ «Українська гірничодобувна компанія» – це ваш конкурент чи дружня компанія?

– «Українська гірничодобувна компанія» – дружня компанія, афілійована з «Рудомайном».

Екологія

Із чим ви пов’язуєте посилення екологічних перевірок на підприємстві?

– Справді, зараз у Кривому Розі розгорнулася справжня війна, спрямована як проти ТОВ «Рудомайн», так і проти ТОВ «Українська гірничодобувна компанія».

До цього причетні блогери із сумнівною репутацією, псевдоекологи, які заробляють на розкішне життя шантажем підприємств, та активісти із відверто кримінальним минулим. Вони підбурюють людей у різних районах міста, формуючи громадську думку, що наше підприємство є найбільшим забруднювачем довкілля.

Наскільки обґрунтовані претензії державних контролюючих екологічних органів та міських екологічних організацій/активістів?

– Компанія відкрита до спілкування з владою, жителями міста та вчасно надає необхідну документацію контролюючим органам.

Позапланова перевірка підприємства Державною екологічною інспекцією дала вичерпні відповіді на всі претензії та питання до діяльності компанії: на тих ділянках, де видобуваються корисні копалини, порушень не виявлено.

Джерело