Днів
Годин
Хвилин
Секунд

7-ма Міжнародна виставка машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості

Зустрінемось після перемоги! • Україна • Запоріжжя • ВЦ «Козак Палац»

Бізнес-партнери власника мережі АТБ купили компанію для видобутку золота

news
     

Новими засновниками фірми "Ліра Майн Мінералз", що володіє спеціальним дозволом на видобуток руд золота в Кіровоградській області, стали Олександр Настенко і Віталій Якименко - бізнес-партнери співвласника мережі супермаркетів "АТБ" Геннадія Буткевича. Про це повідомляють Наші гроші з посиланням на Nadra.info.

Так, у вересні 2019 року Державна служба геології та надр видала "Ліра Майн Мінералз" спеціальний дозвіл №6371 на видобуток корисних копалин (промислову розробку родовищ) на ділянках "Центральна" і "Губівская" родовища "Клинцовське" (10-18 км на схід від Кропивницького між селами Губівка і Калинівка в Кіровоградській області). Дозвіл видано на 15 років - до 20 вересня 2034 року.

ТОВ "Ліра Майн Мінералз" було зареєстровано в Києві в жовтні 2018 року. За даними Opendatabot, Настенко і Якименко стали власниками фірми в листопаді минулого року замість жителя Ужгорода Діброви Владислава Володимировича. Людина з таким ПІБ відомий як професійний дзюдоїст, він залишився на посаді директора.

Спеціальний дозвіл "Ліра Майн Мінералз" виданий без проведення аукціону по пункту Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, що передбачає, що заявник за свій рахунок здійснив апробацію затверджених даних георозвідки.

Настенко і Якименко є засновниками цілого ряду компаній, що спеціалізуються на видобутку корисних копалин. Вони також є бізнес-партнерами співвласника мережі супермаркетів АТБ Геннадія Буткевича, наприклад, по ТОВ "Атомні енергетичні системи України". Ця фірми має три дозволи на геологічне вивчення надр, в тому числі дослідно-промислову розробку родовищ урану в Миколаївській і Дніпропетровській областях. Кінцевим бенефіціаром цієї компанії значиться Буткевич, а Настенко і Якименко є міноритарними учасниками.

Буткевич також є бенефіціаром ТОВ "Укргаздоб", яким раніше володіли Настенко і Якименко. Крім того, фірми Буткевича стали власниками ТОВ "Нафтогазенергопром" і ТОВ "Центральна нафтогазотранспортна компанія". Співзасновником останньої раніше був Олександр Павлюченко, якого ЗМІ називають кримінальним авторитетом на прізвисько "Браслет".

Павлюченко був помічником нардепа попереднього скликання від "Народного фронту" Ігоря Котвицького - бізнес-партнера по газовому бізнесу міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який зберіг посаду зі зміною президента і прем'єра.

Джерело