Днів
Годин
Хвилин
Секунд

7-ма Міжнародна виставка машин, обладнання та технологій для гірничодобувної, вугільної та будівельної промисловості

Зустрінемось після перемоги! • Україна • Запоріжжя • ВЦ «Козак Палац»

Співвласник АТБ займеться видобутком урану

news
Очікуваний обсяг видобутку на родовищі - в межах 150-200 тонн урану на рік. Готова продукція - чорновий концентрат урану ("жовтий кек").
ТОВ "Атомні енергетичні системи України" (АЕСУ, Миколаївка Миколаївської обл.) Має намір розробляти Сафонівське родовище уранових руд в Казанківському районі Миколаївської області. Як повідомила компанія в реєстрі оцінки впливу на навколишнє середовище у вівторок, видобуток передбачається здійснювати способом свердловинного підземного вилуговування. Сировина планується переробляти на місці, для чого буде побудований видобувних і переробний комплекси.
 
Очікуваний обсяг видобутку на родовищі - в межах 150-200 тонн урану на рік. Готова продукція - чорновий концентрат урану ( "жовтий кек").
 
Для розміщення переробного комплексу потрібно близько 4 га землі, загальна потреба в земельних ресурсах - близько 255 га.
 
Як повідомлялося, в кінці лютого 2017 року Державна служба геології та надр України видала ТОВ "АЕСУ" спеціальні дозволи на геологічне вивчення та дослідно-промислову розробку чотирьох родовищ уранових руд в країні. Йдеться про Сафонівське, Михайлівській (обидві - Ніколаевксая обл.), Сурської і Новогуровський площах (обидві - Дніпропетровська обл.).
 
Всі ліцензії видані терміном на п'ять років без проведення аукціонів, на підставі рішень судів. Глава Держгеонадр наказом №415 від 5 листопада 2018 року затвердив видачу компанії ліцензій.
 
За даними ЕГРЮ, співвласникові української торгової мережі "АТБ" Геннадію Буткевичу належить 83,4% акцій ТОВ "Атомні енергетичні системи України". Ще по 8,3% "АЕСУ" володіють Олександр Настенко і Віталій Якименко, які також є міноритарними акціонерами ТОВ "Пержанську рудна компанія" (Олевськ Житомирської обл.) І ТОВ "Титан-апатитова група" (Київ).
 
Г.Буткевіч також вказується як кінцевий бенефіціар ТОВ "Схід Енергоресурс", що володіє ліцензією на нафтогазову Новософіївська площа (Харківська обл.) І ТОВ "Центральна нафтогазотранспортна компанія" (Полтава).